Foarte mulți oameni sunt nefericiți la locul de muncă, iar starea negativă le afectează și celelalte aspecte ale vieții lor, o demonstrează statisticile la nivel mondial.

O altă statistică spune că aproximativ 65% dintre copiii de școală de astăzi vor fi angajați în locuri de muncă care nu există încă.

Așadar, dacă te întrebi cum ar fi să ai ACEL dream job, este clar: este momentul să îți oferi șansa unei vieți care să te împlinească!

“Încetează să mai fii cine erai și transformă-te în cine ești” – Paulo Coelho

Pentru a-ți descoperi vocația/ misiunea în viață și a-ți construi cariera în consecință, sunt 5 etape importante (harta procesului) pe care este nevoie să le parcurgi și am să le explic în continuare.

Valorile fac parte din adevărata noastră identitate și sunt intim legate de satisfacția pe care o ai în viață. Dacă trăiești în dezacord cu ele, cu siguranță vei simți disconfort, frustrare. Nu poți să-ți construiești o carieră solidă pe ceva ce nu e în acord cu valorile tale. Este esențial să le identifici și să le scrii pe o foaie de hârtie. Doar să gândești despre ele nu este suficient în acest proces despre care îți vorbesc eu.

Identificarea valorilor nu este chiar atât de ușoară pe cât pare. Pregătește-te să te dezbraci de prejudecăți și să fii sincer cu tine. Ele se vor evidenția în mod natural, cu ajutorul unui chestionar bine gândit să te ajute pe tine să le vezi și să le simți mai bine ca niciodată. În final, vei parcurge un proces de rafinare a valorilor până rămâi cu o lista bine definită! De la acele valori nu te vei abate sub nici o formă. Vei simți că mai degrabă mori decât să trăiești în dezacord cu ele.

Cariera care te va împlini se aliniază în mod natural cu aceste valori. Vocația ta se hrănește cu ele. Fără acest prim pas este inutil să pornești la drum. Trebuie să știi DE CE vei face ce vei face, iar la această întrebare poți răspunde doar cunoscându-te pe tine și cele mai intime dorințe ale tale.

Ghidat de un consilier în carieră, la acest pas vei descoperi și care îți sunt pasiunile, punctele forte/ talentele naturale, trăsăturile de personalitate și care este acel dar unic, specific doar ție. Este o muncă de micro chirurg deoarece vei plonja în adâncurile ființei tale și te vei descoperi așa cum poate nu ai făcut-o niciodată!

Este momentul să obții claritatea de care ai nevoie.

Vei afla care sunt opțiunile de carieră potrivite pentru tine.

În acest moment vei putea lua o decizie, conștientă și documentată despre tipul de carieră care ți se potrivește. Alleluiah!!!

Și nu numai că vei alege o carieră, dar vei defini stilul de viață ideal pe care ți-l dorești. Făcând ceea ce îți place vei putea trăi așa cum tu acum doar visezi. Și e bine să visezi. Dar este minunat să treci la acțiune și să îți trăiești visele.

Odată ce ai descoperit care este drumul pe care tu îți dorești să mergi, indiferent care ar fi acela, ai nevoie de un plan! Întotdeauna există un timp de pregătire pentru o tranziție sănătoasă și sigură.

În această etapă îți vei confirma alegerea: DE CE această alegere pentru a înlătura orice urmă de îndoială și îți vei face un plan!

Da, un plan!

Știm deja cu toții că un plan de acțiune eficient te ajută să îți ordonezi, urmezi, controlezi acțiunile și rezultatele pe parcurs. Ai, astfel, în permanență atât viziunea de ansamblu, cât și imaginea de sub lupă a detaliului, riguros așezate pe o hartă prietenoasă care te ajută să afli în fiecare moment unde și cum stai pe drumul către obiectivul fixat.

Iată câteva întrebări pe care să ți le pui și ale căror răspunsuri conțin în ele jaloane de bază pentru designul unui plan de acțiune eficient:

  • Care sunt acțiunile pe care trebuie să le faci atât pe termen scurt, cât și pe termen lung, în direcția misiunii tale recent descoperite?
  • Care sunt resursele de care ai nevoie? (timp, bani, cursuri/ certificări etc.)
  • Care sunt punctele tale slabe și constrângerile personale? Un subiect de care ne apropiem cu teamă de obicei. Dar, cu cât mai fidelă este oglinda în care ne analizăm, cu atât mai corecte ne vor fi deciziile pentru viitor
  • Ce persoane te pot ajuta în atingerea țelului propus? Fă o listă: începe cu rudele apropiate, apoi prietenii, colegii, profesorii, managerii… Vei găsi la ei nu doar susținerea necesară, dar și perspective noi, care îți vor îmbogăți planul de acțiune.

4.1 Pregătește-ti un CV beton

Indiferent în ce moment al carierei ne aflăm, trebuie să conștientizăm care sunt instrumentele pe care le avem la dispoziție pentru a ne promova către alte oportunități (fie ele în cadrul angajatorului curent, către un potențial angajator sau, dacă ești freelancer/ antreprenor, către clienții tăi).

CV-ul reprezintă un element foarte important în carieră. Cu ajutorul acestuia ne putem face remarcați și ne putem promova, având șanse reale la oportunitățile profesionale care ne apar în cale.

 Sunt 3 motive pentru care este important să ai un CV bine făcut:

  •  Un CV bun te ajută să ajungi din prima la jumătatea drumului spre un interviu și negocieri
  •  CV-ul este oglinda personalității tale
  •  Un CV de calitate va ieși în evidență

De cele mai multe ori, CV-ul poate să facă diferența între noi și concurență. De aceea trebuie să îi acordăm o atenție maximă și să încercăm să ne construim un CV autentic și puternic profesional.

4.2 Asigură-te că ai un profil puternic pe LinkedIn

Profilul de LinkedIn reprezintă cartea de vizită a oricărui candidat/ freelancer/ antreprenor. El trebuie să fie completat în timp real, cât mai transparent din punct de vedere profesional, coerent formulat și să conțină informații reale și relevante pentru angajatori/ clienți.

4.3 Pregătește-te pentru interviu/ întâlniri cu clienții

Experiența profesională și compatibilitatea cu compania nu sunt singurele aspecte de care ține cont un recruiter la interviul de angajare sau un posibil client. Aceste aspecte pot fi evaluate, în mare, prin intermediul CV-ului. Este foarte importantă comunicarea din timpul interviului pentru job, care îi poate oferi multe informații esențiale în evaluare, pe care nu le poate extrage din CV.

Efectul Halo poate influența procesul de recrutare și evaluarea performanțelor candidaților. Acesta apare atunci când o caracteristică particulară a unei anumite persoane este extinsă asupra întregii personalități și, astfel, ajunge să influențeze rezultatul evaluării. Toate micile lucruri care țin de cum te prezinți la interviu – precum ținuta, ticurile, întrebările pe care le pregătești, răspunsurile ar trebui să conlucreze pentru ca tu să obții job-ul/ clientul dorit, de aceea trebuie să ai grijă la fiecare aspect, indiferent cât de insignifiant ți se pare.

Cu toții facem greșeli, fie că sunt emoțiile sau faptul că trecem prin prima experiență a unui interviu de angajare/întâlnire cu un client. De aceea este bine să le cunoști și să le eviți pentru a fi sigur că în viitor vei obține jobul/ clientul dorit.

Fără să ne dăm seama, suntem Branduri. Nu este nevoie decât de o simplă interacțiune cu o persoană, pentru ca această să fie etichetată.

Cum spunea și Tom Peters, un guru al brandingului personal, indiferent de vârstă, poziția pe care o avem, business-ul nostru etc., este nevoie ca toți să înțelegem importanța brandului. Suntem toți CEO-ul propriei noastre companii. Și, pentru a ține pasul cu contextul zilelor noastre, trebuie să ne construim brandul personal. Suntem cei mai buni ambasadori ai propriului nostru brand.

Brandingul personal este un instrument puternic și foarte important, pentru că trimite un mesaj direct, clar și relevant despre cine ești și/ sau despre ce ai tu de oferit.

Brandingul există la toate nivelurile vieții personale și profesionale, indiferent că vrei să te promovezi în compania în care lucrezi, îți dorești să faci o schimbare în carieră sau ești freelancer/ antreprenor și vrei să vinzi un serviciu sau un produs.

Este esențial să îți construiești un brand personal autentic și să ai un plan de comunicare atât online, cât și offline (ex: participări la conferințe ca speaker).

………………

Cum ar fi să îți poți creiona propria viață? Să te poți redescoperi și reinventa pentru a te simți mândru de tine. Nimeni nu are zâmbetul tău și niciodată nu va mai fi o persoană care să aibă aceleași abilități sau trăsături ca ale tale. EŞTI UNIC! Ai fost creat pentru a fi diferit și nu lăsa pe nimeni să fie autorul propriei tale vieți.