Matilda se-apropie de 44 de ani, e absolventă de jurnalism la stat, pe vremea când erau șase oameni pe loc la admitere. A ajuns la PRO TV în anul 3 de facultate, în practică și n-a mai plecat din televiziune. Le-a mai schimbat, totuși, din când în când – a trecut și pe la Prima, odată cu primul Big Brother, și pe la Realitatea, în perioada ei de glorie. Apoi a născut al doilea copil și, în vâltoarea noilor principii de parenting, a stat cu el acasă doi ani. Care s-au făcut patru. După care s-a născut și al treilea copil și-a mai stat încă trei. Și uite că într-o zi de miercuri, după șapte ani de stat acasă, a deschis Matilda vechiul laptop de birou, unde știa că are salvat ultima variantă de CV.

N-avea de ales, că nu prea mai merge azi să primești un job fără să ți se ceară un curriculum vitae. Concurența e mare pentru posturile ”bune”, așa că ai nevoie de un CV bine întocmit, care să te scoată din mulțime și să te pună în valoare. O simplă enumerare a studiilor și joburilor anterioare nu mai e suficientă, fiindcă angajatorii caută să vadă dincolo de experiența profesională a potențialilor viitori angajați. Vor să-și dea seama cât de bine se potrivesc cu valorile companiei, ce fel de oameni sunt în spatele diplomelor.

Istoria CV-ului, de la da Vinci până-n zilele noastre

Ca idee, știai că primul CV din istorie a fost întocmit acum mai bine de 500 de ani, de Leonardo da Vinci? L-a perfecționat mai târziu un lord englez, care își făcuse un obicei din a oferi celor pe care-i întâlnea în călătorii un scurt rezumat personal. Mai spre zilele noastre, în prima jumătate a secolului XX, CV-ul ajunsese mai degrabă o formalitate; cuprindea informații legate de vârstă, statut civil, greutate și religie. Anul 1970 e pragul dincolo de care curriculum vitae a devenit indispensabil când aplicai pentru un job.

Scris de mână, bătut la mașină sau redactat pe computer, CV-ul are ca scop să convingă angajatorul că tu ești cel mai potrivit pentru post. Dar cum să fac un CV bun, cum să fiu convingător, vei spune? Primul meu sfat către tine este să te întrebi și să răspunzi sincer: Îți dorești cu adevărat locul ăsta de muncă? Crezi că pregătirea ta și felul tău de a fi se potrivesc jobului? Dacă ești decis să candidezi, hai să lucrăm un pic la CV-ul tău ?!

Ce scriu într-un CV

  • Tot CV-ul trebuie să aibă cel mult două pagini, iar modul în care acestea sunt STRUCTURATE este esențial. Prima pagină trebuie să cuprindă cele mai importante detalii despre cariera ta, astfel încât recrutorul să-și poată face rapid o idee despre parcursul tău profesional, ariile de expertiză, abilitățile cele mai importante, realizări etc.;
  • Scrie un Summary care să transmită esența întregii tale cariere și nu uita de optimizarea SEO cu ajutorul cuvintelor cheie și al verbelor puternice, de acțiune;
  • Renunță la CV-ul făcut în format Europass și alege variante cu un design modern. De pildă, poți să te inspiri de-aici pentru niște formate faine www.resumecoach.com;
  • Alege un design care ți se potrivește. Fonturile, mărimea și culoarea lor contează. Mare grijă – verifică atent să nu se strecoare greșeli gramaticale, de ortografie sau de punctuație;
  • Folosește o fotografie clară, luminoasă, tip portret, în care îți recomand să zâmbești;
  • Alături de datele de contact, pune un link către profilul tău LinkedIn, pe care recrutorii îl pot accesa pentru detalii suplimentare, cum ar fi postările tale sau recomandările primite. Își pot face și o idee despre cine ești tu ca om, nu doar ca profesionist.
  • Dacă nu ai deja o adresă de mail “profi”, creează-ți una pe un domeniu de încredere și renunță la cea de genul sweetkitty@hotmail.com; ?
  • Pe lângă studii, experiență profesională, diplome, premii și certificări, dă CV-ului tău o tușă umană și autentică. Adaugă câteva detalii personale, pasiuni sau informații despre stilul tău de lucru, povestește cum ai acționat într-o situație critică.

Pentru Matilda au funcționat sfaturile astea, ceea ce îți doresc și ție. Deci e posibil să găsești un job și la 44 de ani și după 7 ani de stat acasă. Dacă simți nevoia să te sfătuiești cu cineva înainte să începi să trimiți CV-urile, dacă nu ți-e clar cum funcționează LinkedIn-ul și la ce te ajută, dacă ai emoții prea mari când te gândești la interviurile pe care va trebui să le dai, sunt aici.

S-aveți parte de CV-uri inspirate!