Dacă ești foarte bun la job se cheamă că ai o carieră? Dacă alegi în mod rațional o meserie și o faci cu abnegație înseamnă că ți-ai descoperit vocația? Le luăm pe rând, dar începem – cum ne place – cu o poveste 🙂 .

Ana e un avocat de succes. Rezolvă până și cele mai întortocheate spețe cu putință. A învățat mult, încă din liceu, când a decis să urmeze facultatea de Drept și să respecte tradiția familiei. A lăsat la o parte pasiunea ei pentru psihologie care, după spusele alor ei, nu i-ar fi oferit un viitor strălucitor și lipsit de griji. Tatăl ei, la rândul său un avocat reputat, i-a promis și i-a oferit tot sprijinul său. Acum, pe Ana se bazează o mulțime de oameni captivi în căsătorii și relații toxice, care vor să scape din ele cu orice preț. E dedicată și îi ajută pe toți, deși recunoaște ca i-ar fi plăcut să-i poată ajuta în alt fel, prin psihoterapie. Zi de zi își ia servieta și roba și își face strălucit datoria.

Ce părere aveți: Ana are un job, o carieră sau asta e vocația ei? Dacă n-ar fi intervenit părinții, oare ar fi devenit un psiholog la fel de bun precum e ca avocat? Cum știi să faci diferența între cele trei fațete ale muncii tale?

Job-ul îți aduce un venit stabil

Dacă te duci la locul tău de muncă fără să înveți, să progresezi, să te dezvolți și să avansezi, atunci, cel mai probabil, ai un job. Ești în aceeași situație dacă mergi zi de zi la serviciu mânat de nevoia de a avea un câștig lunar asigurat, fără să ai vreo altă satisfacție în meserie. Tot despre un job vorbim și dacă familia, prietenii și hobby-urile tale contează întotdeauna mai mult decât realizările profesionale.

Cariera îți asigură satisfacția muncii

Te poți bucura că ai o carieră atunci când te simți motivat atât de salariu (să fim sinceri, cine nu este, până la urmă?), dar mai ales de ceea ce faci efectiv, de rezultatele muncii tale și de traseul tău profesional. Cariera este, de fapt, suma reușitelor tale profesionale, chiar dacă lucrezi pentru alții. Vrei să înveți, îți dorești să avansezi în ierarhia companiei și aceste posibilități îți sunt oferite. Ai un plan pe termen lung în ceea ce privește evoluția ta profesională. Știi clar unde vrei să ajungi, ce poți și ce ești dispus să faci sau să sacrifici pentru asta.

Vocația înseamnă să dăruiești cu bucurie

În vocație există mai multă iubire decât în multe relații de cuplu. Omul care și-a găsit vocația se trezește cu entuziasm de dimineață, întreaga lui viață, pentru a munci neobosit ca să dăruiască lumii creațiile sale. Munca lui va ajunge să bucure oameni pe care nici măcar nu îi cunoaște, dar prin ceea ce a creat le va transmite o parte din spiritul lui, din iubirea lui. Câte relații de cuplu cunoști în care atitudinea permanentă este aceea de a dărui cu bucurie, zi de zi, așa cum este în viața celui care și-a găsit vocația?  (Pera Novacovici)

Ți-ai găsit vocația atunci când munca se confundă ușor cu personalitatea ta. Atunci când nu contează cât, unde și cum trebuie să muncești. Cel mai important e rezultatul muncii tale și cum poate el să schimbe sau să ajute lumea. Iar asta e adevărata împlinire pentru tine.

Cum scap de un job banal

În mod evident, toți dorim sau sperăm să ne descoperim vocația și mă bucur din tot sufletul pentru tine dacă ai reușit asta. Dacă ești încă în căutarea ei, primul pas pe care îți recomand să-l faci e să renunți la jobul tău banal. Și asta nu înseamnă să-ți dai demisia, ci să redefinești condițiile în care muncești:

  • Schimbă-ți perspectiva și analizează cât de importantă este rutina ta zilnică la muncă, atât pentru companie, cât și pentru alții.
  • Identifică punctele tale forte și pune-le la treabă. Chiar, ce știi tu să faci cel mai bine?
  • Construiește relații de prietenie cu colegii, superiorii sau subalternii și astfel vei alunga monotonia. Un mediu de lucru plăcut stimulează creativitatea și crește eficiența.

Sunt tare curioasă voi, cum v-ați descoperit vocația sau cum ați transformat mersul la serviciu în carieră. M-aș bucura să citesc poveștile voastre în comentarii.