A fost patinatoare, apoi jurnalist de modă la Vogue. A tot scris despre designeri până prin 1987, când s-a săturat, pentru că visul ei era să devină chiar ea unul din ei. Așa că a ajuns director de design pentru casa Ralph Lauren, dar nici asta n-a consacrat-o. Succesul a venit câțiva ani mai târziu, când se pregătea de nuntă. A căutat în toate revistele și magazinele, a probat tot ce se putea, dar n-a găsit nicio rochie de mireasă care s-o mulțumească pe deplin. Ce putea face decât să și-o creeze singură ?? I-a plăcut mult cum i-a ieșit și a prins curaj să-și deschidă un magazin de prezentare. A lansat propria colecție de haine și de atunci totu-i poveste – Vera Wang s-a impus drept unul dintre cei mai de succes designeri ai vremurilor noastre.
Ce vreau să-ți spun printre rânduri e să te oprești și să privești în urmă, acum 15 – 20 ani, când te gândeai la viitor și te vedeai un om împlinit. Cu o familie, copii, un job de vis care să-ți aducă destulă satisfacție și bani ca să poți colinda întreaga lume. Dacă ți-a ieșit, jos pălăria! Dar dacă acasă nu merg toate așa cum ți-ai imaginat, jobul a devenit o corvoadă care nu-ți aduce câștigurile la care sperai, iar de hobby-uri și timp pentru tine n-are sens să mai vorbim, e vremea să spui stop. E posibil să schimbi macazul oricând. Julia Child avea 49 de ani când a scos prima carte de bucate, iar la 51 de ani câștiga concursuri de renume. Avea 69 de ani când a devenit co-fondatorul Institutului American de Vinuri și Alimente, iar la 72 de ani s-a lansat în cariera video cu seria “The Way to Cook”. Înainte să-și găsească vocația a lucrat în publicitate, în presă, ba chiar și în serviciile americane de informații.
Există și cealaltă variantă de poveste, în care știi ce vrei de la începutul vieții, dar întâlnești devreme obstacole pe care le crezi de netrecut și abandonezi. Așa i s-a întâmplat lui Saramago. Și-a dorit dintotdeauna să fie scriitor și chiar a scris în tinerețe câteva romane, dintre care unul singur a fost publicat. Restul manuscriselor sale au fost refuzate de toate editurile pe la care le-a trimis. A renunțat la scris, fiindcă trebuia să trăiască și, timp de 19 ani, a fost funcționar administrativ, director de editură, șomer și jurnalist. Din cauza situației politice din Portugalia, José Saramago a fost nevoit să renunțe la jurnalism și s-a întors la prima iubire, scrisul. Rezultatul îl știm cu toții, ne-a cucerit pe toți cu romanele și proza lui scurtă. Nobelul primit la 76 de ani a venit cumva natural.
Mai sunt și cei care n-au curaj să viseze. Până într-un moment când se aliniază astrele și destinul se întâmplă. Când a apărut pe scenă la preselecțiile de la Britain’s Got Talent, neglijentă și cu alură de gospodină, Susan Boyle părea trecută bine de 48 de ani și nu promitea mare lucru. Și apoi a cântat. A șocat pe toată lumea cu vocea ei formidabilă și a devenit rapid favorita concursului pe care, totuși, nu l-a câștigat. A semnat, în schimb, un contract cu o casă de producție, a scos patru albume și a devenit cunoscută în întreaga lume.
Orice se poate transforma în carieră. Important e să fii priceput și să faci cu dăruire ceea ce faci. Harlan David Sanders era mereu concediat de pe unde lucra. A muncit în agricultură, a vândut asigurări, a pilotat bărci, dar nicăieri nu se simțea la locul lui. Dacă e să spunem adevărul, cel mai mult îi plăcea să facă pui prăjit. Și îi ieșea absolut delicios. S-a hotărât să încerce să facă bani din asta, a început să livreze ocazional, apoi și-a deschis un restaurant care, tocmai când părea că începe să meargă bine, a fost închis din cauza unor restricții de trafic. Sanders avea atunci 65 de ani. S-a trezit cu un cec de despăgubire în mână și, fără să se gândească prea mult, a investit totul în marea lui pasiune. Așa s-a născut KFC, prezent acum în peste 100 de țări, cu mai mult de 20.000 de restaurante deschise și peste 12 milioane de clienți.
Unii oameni obțin tot ce vor cu un minimum de efort. Alții muncesc de rup pentru asta. Sunt și unii care nu au curajul să încerce pentru că sunt blocați într-un sistem, într-un tipar moștenit de la părinți sau chiar și mai din urmă. Uneori îți e de folos să privești din afară situația în care te găsești și să vezi ce anume îți influențează comportamentul, modul de gândire și felul în care iei deciziile. Metoda constelațiilor îți dă posibilitatea să reprezinți concret relațiile în care ești implicat acasă sau în afara familiei, dar și elementele mai abstracte ale lumii tale interioare, precum visele, obiectivele, temerile, obstacolele care te împiedică să îți urmezi calea. Viața profesională e la fel de importantă precum cea personală. Vestea bună e că te poți bucura de ambele, atâta timp cât le armonizezi și îți regăsești propriul sine.
Leave A Comment