Nu putem să pornim în această călătorie a descoperirii propriei vocații și a valorizării ei până nu descoperim obstacolele care stau în calea vocației noastre.

Din experiența de lucru cu clienții mei de până acum am observat că aveau câteva mari obstacole:

  1. Programarea socială

Ce înseamnă programarea socială? Probabil că știi deja!

Programarea socială reprezintă toată gama de influențe exterioare nouă care într-un fel îți spală creierul.

Nu ar fi neapărat un lucru rău dacă ni l-ar spăla dacă ne-ar face oameni mai buni, să uităm lucrurile rele sau lucrurile greșit învățate sau obiceiurile proaste și a învăța altele noi, bune, să ne facă oameni mai împliniți și mai fericiți și mai împăcați cu noi înșine.

Însă, după cum vedem în fiecare zi, programarea aceasta socială ne programează să fim niște sclavi, niște clone, suntem pur și simplu ca niște unități într-o fabrică care ies pe bandă rulantă.

Care sunt principalii influenți în programarea socială?

  • Părinții

Ce înseamnă asta? Asta înseamnă că, în ciuda iubirii părinților, care poate fi nemărginită, tot părinții ne pot face foarte mult rău. De ce?
În momentul în care ne naștem suntem copii, suntem ca și lutul în mâinile unui olar, în momentul acela chiar nu avem putere de decizie sau înțelepciune sau experiență suficientă ca să putem lua deja deciziile în viață noi pentru noi. Și atunci îi avem pe părinți care, cu siguranță, ne iubesc foarte mult, însă am o vorbă care-mi place foarte mult și care spune așa: “Drumul spre iad este pavat cu intenții bune.”

În primul rând pentru că și ei au fost programați social și ei vin dintr-un sistem care i-a modelat și le-a spălat creierele într-un anumit fel și atunci ei transmit mai departe ceea ce știu ei, nu știu mai mult de atâta.

  • Sistemul educațional

E important să știi că și noi și părinții noștri am fost modelați de aceste școli care nu ne vor binele, ci vor să scoată niște muncitori obedienți din acest sistem educațional; în școală suntem învățați să ascultăm de autoritate și nimic mai mult.

Știu sunt foarte multe voci care spun „stai puțin, că în școală învățăm multe lucruri – și istorie și geografie, să scriem, să citim, ne specializăm“.

Da, învățăm câte puțin din fiecare, dar nu se justifică ca de la vârsta de 7 ani când mergi la școală prima oară până la vârsta de 30 de ani când faci masterate și doctorate. Și care sunt, de fapt, afinitățile pe care tu ți le dezvolți în școală? Ești pus doar să memorezi.

Memorăm, reproducem pe hârtie, memorăm, reproducem. Asta nu este învățat, asta nu înseamnă dezvoltare de abilități, asta nu înseamnă să ne dezvoltăm potențialul și să ne valorificăm talentele deloc. Înseamnă că poate devenim buni la memorat și atât și nimic altceva.

Memorarea mecanică a materiei și reproducerea ei pe hârtie nu este educație.

Ei bine, oamenii care scapă din acest Matrix sunt acei oameni care și-au descoperit vocația și de aceea îmi doresc extrem de mult ca cei mai mulți oameni să facă acest pas spre propria lor vocație care este spre interiorul lor, de fapt, nu spre exterior.

Descoperindu-ți vocaţia te vei elibera cu adevărat, îți vei lua vălul de pe ochi și vei vedea pentru prima oară lucrurile așa cum sunt ele.

Cel mai important este că vei avea puterea asupra vieții tale.

  1. Frica 

Foarte mulți oameni sunt blocați de frică, iar frica este de mai multe feluri. Poate fi frica de eșec, în primul rând ne e teamă să acționăm, ne e teamă că nu vom reuși. Apoi este frica de succes, pentru că, dacă vei avea succes, relațiile cu cei din jur se vor schimba.

Cum te vor primi prietenii, cum te vor primi părinții, cum te vor privi efectiv oamenii din jurul tău și există mulți oameni cărora le e teamă să-și schimbe stilul de viață având succes. Se tem de succes și efectiv se sabotează singuri exact înainte de a avea acel succes pe care spun că și-l doresc.

Există frica de a ieși din zona de confort, există neîncrederea în sine care este tot o frică.

  1. Aparent vârsta

Însă dacă frica și programarea socială sunt într-adevăr obstacole, vârsta nu este un obstacol, dar unii oameni o percep ca pe un obstacol.

Ei bine, vreau să spun următorul lucru o dată pentru totdeauna:

Nu cred că există un lucru mai frumos pe lumea asta decât un om înaintat în vârstă care a pornit în căutarea vocației sale. Nu există lucru mai frumos și spun și de ce. Pentru că acel om, cu cât este mai în vârstă și spune “chiar dacă a trecut atâta timp din viața mea, acum măcar să încerc să-mi descopăr vocația”, în momentul acela este un exemplu pentru toți oamenii mai tineri ca el că se poate.

Este puterea exemplului.

Când un om de 40 – 50 – 60 de ani pornește pe acest drum, această aventură a vieții care este descoperirea vocației, nu poți decât să respecți acel om, să fii mândru de el și să spui: “se poate, dacă acest om poate și eu pot”.

Așadar vârsta nu a fost și nu va fi vreodată un obstacol în calea descoperirii vocației noastre. Dimpotrivă, cu cât ești mai înaintat în vârstă, într-adevăr poate este puțin mai greu să descoperi vocația, ai poate mai multe obstacole, ai mai multe rețineri, însă ai mai multă experiență de viață, ești mai rafinat, mai subtil, poți să înțelegi anumite lucruri mai bine și chiar poți să-ți descoperi vocația mai repede și să o valorifici mai bine. Așadar să nu ne temem de vârstă, e un factor care nu există. Poți să-ți descoperi vocația la 15 ani sau la 65, e la fel de bine.

Problema este atunci când nici măcar nu încerci.

Asta mi se pare jignitor față de propria ta persoană. Este dureros și frustrant să știi că ai un talent sau ai o vocație și o misiune pe pământul acesta și să spui “nu cred că o să plec în căutarea destinului meu pentru că…” în loc de puncte, puncte poți să spui ce scuză vrei tu. Mai bine mai târziu decât niciodată. În momentul în care ai pornit în descoperirea vocației tale ți se iartă toate păcatele tale de până atunci. Așadar nu considera că vârsta este un obstacol.

  1. Banii

Unii oameni spun că banii sunt un mare obstacol în calea descoperirii vocației. Eu aș spune invers. Lipsa vocației este cauza principală pentru care tu încă nu ai destui bani.

Dacă tu mergi la o slujbă și câștigi anumiți bani și ai un credit sau poate nu ai, nu contează. Tu, ca angajat, dacă faci un calcul simplu (nu știu exact câți bani câștigi tu, dar indiferent de câți bani ai) cu ce dai pe cheltuielile zilnice și lunare și vezi câți bani poți economisi, fă și tu un calcul cât timp ți-ar lua să-ți faci o casă, de exemplu. Casa care nu este un scop uriaș în această lume, dar e un scop mare și e un lucru care nu e tocmai ușor de obținut.

Cred că orice om din lumea asta ar avea posibilitatea cu mai mult sau mai puțin efort să-și facă o casă. Însă, dacă te rezumi doar la slujba ta, realist vorbind și te uiți câți bani ai putea economisi, asta dacă ești un om disciplinat, nu cred că o să arate prea bine.

Deci, dacă ai fi un om foarte disciplinat și chiar ai putea să economisești, uită-te realist câți ani – 10, 20 sau 50 – ți-ar trebui să-ți ridici o casă, să-ți iei o mașină sau să-ți îndeplinești alte dorințe, vise ale tale. Crede-mă că orice om are dreptul și potențialul și posibilitatea de a face foarte mulți bani. E o părere greșită că există o sumă mare de bani pe lumea asta, că sunt câțiva bogați de elită care au 90% și restul de 10% îi împărțim noi care nu suntem miliardari.

Ei bine, nu e așa, banii și valoarea sunt lucruri total diferite, îți voi spune despre ele ceva mai târziu. Ideea e că există foarte multă abundență. Cu puterea sufletului și a minții putem crea orice.

Creație înseamnă să creezi valoare din nimic, doar cu puterea minţii tale. Banii sunt doar o traducere a valorii, sunt nişte hârtii şi lumea a căzut de comun acord că hârtia asta valorează atât. Dar hârtiile alea nu sunt o valoare. Valoare este ceea ce tu poți să creezi în această lume prin talentele și abilitățile tale. Aia reprezintă valoarea. În momentul în care îți vei valorifica talentele tale înnăscute cu pasiunea ta vei face foarte mulți bani fără să trebuiască să mai muncești pentru altcineva.

Pentru că dacă muncești pentru cineva ai toate şansele să munceşti pentru cineva care şi-a descoperit probabil vocația sau care își îmbină talentul lui natural cu pasiunea lui pentru că așa ia naștere o afacere.

Indiferent cât de mică sau de mare. Iar acea afacere are nevoie de un angajat, bineînțeles. Altă discuție în care vom intra altădată când vorbim despre valorificarea vocației. Acum e important să știi că banii niciodată nu au fost și nu au cum să fie un obstacol în calea descoperirii vocației pentru că vocația nu are nicio legătură cu banii, de fapt.

  1. Lenea

Zona de confort, homeostazia, comoditatea sunt practic toate același lucru. În momentul în care avem o existență rutinieră, în momentul în care focul din interiorul nostru nu arde este exact ca și la bani.

Lenea nu este o cauză pentru a nu ne descoperi vocația. Nu!

Lenea este un efect secundar al faptului că încă nu ne-am descoperit vocația.

Suntem leneși și stăm în zona de confort în momentul în care focul din noi nu mai arde, în clipa în care este mocnit sau aproape să se stingă și în care nu mai vedem niciun sens pentru a ne trezi de dimineață.

Este un sentiment foarte neplăcut și sunt convinsă că mulți oameni îl au. Și eu l-am avut mulți ani de zile în viața mea, acest sentiment de nepăsare, de lene, de confort și în care ziceam “e bine și așa”.

Sunt momente în care uiți că ai o “misiune” pe acest pământ. Și repet, lenea nu este un obstacol în calea descoperirii vocației, ci lenea este un efect secundar al faptului că încă nu am descoperit vocația. Iar noi aici ce facem?

Încercăm să înlăturăm cât mai multe obstacole din calea descoperirii vocației tale, iar când îți vei descoperi vocația, obstacolele pe care crezi că sunt obstacole, cum ar fi banii sau lenea, vei vedea că vor dispărea ca prin minune în momentul în care descoperi vocația și o valorifici.

  1. Propria persoană

Propria persoană… când spun asta mă refer la cele mai intime profunzimi ale noastre. Când mă refer la propria persoană ca obstacol în calea descoperirii vocației și valorizării ei mă refer în primul rând la autocunoaștere.

La intrarea în Templul din Delphi spune așa:

“Omule, cunoaște-te pe tine însuți și vei cunoaște Universul!”

Pentru că foarte multe probleme și obstacole din viața noastră vin în urma lipsei de autocunoaștere a propriei persoane, nu știm ce vrem.

Așadar, fă tot posibilul să te cunoști cât mai bine, să-ți răspunzi corect la întrebările “cine sunt, ce vreau cu adevărat, ce m-ar face împlinit?”. Nu trebuie să ne comparăm cu cei din jur. Nu pe toți oamenii îi fac fericiți o casă, o mașină și o familie. Nu! Alții vor să călătorească pe munte cu rucsacul în spate.

Alții vor să înoate, alții vor să joace la bursă sau la pariuri, nu știu. Fiecare e pasionat de ceva. Tu trebuie să răspunzi pentru tine.

  1. Zona de confort

În mod instinctiv, noi, oamenii, căutăm să trăim într-o zonă de confort, fizic și psihologic. Nu este neapărat un lucru rău. Este chiar necesar să ne putem bucura de el. Problema apare când vrem să trăim mereu în această zonă călduță, chiar și atunci când nu suntem mulțumiți cu viață noastră.

Să căutăm confortul cu orice preț este o greșeală de neiertat. La un moment dat vom plăti scump factura ignorării vocii interioare care vrea să evoluăm, să învățăm lecțiile în această viață și să exprimăm darul cu care ne-am născut.

Iar pentru aceasta, de multe ori va trebui să ieșim din zona de confort pentru o vreme, să facem ce este necesar pentru a mai crește un pic și apoi ne putem bucura din nou de rezultate. Nu trebuie să ne sperie acest lucru. Este un proces normal. Nenatural este să vrem să fim mereu la cald, chiar și atunci când avem nevoie de lemne și va trebui să ieșim în frig afară și să le culegem.

Așadar, ieșirea din zona de confort poate constitui o provocare serioasă pentru unii în identificarea vocației și misiunii personale.