Isprava cu Dl. Iosif de la RAR m-a urmărit câteva zile bune și m-a făcut să mă gândesc mai mult la oamenii din viața mea. Și nu doar la cei cu care am legat prietenii și pe care-i știu aproape, cât mai ales la aparițiile alea meteorice, peste care dai în viață când te aștepți mai puțin.
Milano, Octombrie 2012
– Oana, l’evoluzione di HR con particolare focus per il ruolo di HRBP, pone l’accento sul rafforzamento delle competenze necessarie per creare una partnership strategica con il Business. Pentru că tu te vei ocupa de proiect, te rog să găsești cel mai bun furnizor de training din Italia și să vii să îmi prezinți propunerea voastră de dezvoltare a competențelor specifice în HR.
– Da, șefa! Cum să nu? Faccio io ?
Eram deja de câteva luni în Italia și știam câțiva barmani, pe Marcello de la cizmăria de pe strada mea, pe Paolo portarul și pe segnora Rosa de la etajul 3. Iar oamenii ăștia nu furnizau traininguri. În rest, îmi știam colegii și atât.
Antonella, managerul meu de la Lifelong Learning Center, este o tipă foarte smart, creativă, muncitoare, pe care o admiram pentru că mi-a dat libertatea să mă ocup singură de proiecte. Chiar dacă abia venisem și nici nu știam încă bine italiana, nu avea nicio problemă chiar să mă lase să mă duc la ședințe în locul ei.
Așa că iată-mă șefă pe proiectul ăsta care avea vizibilitate direct la Global Head of HR, Paolo Cornetta (no pressure :)), pentru că trebuia să dezvoltăm un catalog de soluții de learning pentru HR, pornind de la maparea competențelor tehnice și soft. De unde să știu eu furnizori de training la Milano? Întreb stânga-dreapta și aflu repede cu cine s-a mai lucrat până acum, ce referințe au, care sunt cei mai buni din piață etc. Organizez câteva întâlniri cu „aleșii” și, după impresia tehnică și artistică, mă opresc la Steve Williams – an Englishman in Milan. Steve, la vreo 45 de ani așa, mic de înălțime, cu părul alb, ochelari, îmbrăcat lejer, în blugi și cămașă în carouri, m-a cucerit la prima vedere cu umor și energie. Așa că o anunț pe Antonella că l-am găsit pe THE ONE.
– Sei molto brava, Oana. Complimenti. Steve e una bella scelta pero… din păcate nu ni s-a aprobat bugetul ca să lucrăm cu un furnizor extern, facem totul cu resurse interne.
Timp pierdut, e primul gând care-mi trece prin minte.
Mi-a rămas doar contactul cu Steve pe LinkedIn, unde ne mai urăm sărbători fericite sau ne felicităm pentru schimbările de joburi.
Amsterdam, Martie 2015
– Oana, in five minutes you will have a meeting with Ryan Eagar, Global Leardership & Organizational Development Director.
Aoleo! Păi stați, măi, fraților, de ce n-ați zis așa? Că mă îmbrăcam și eu cu hainele din casa de la drum.
Sunt la Amsterdam pentru săptămâna de onboarding, în care am întâlniri non-stop să învăț mult și repede, dar nu mă așteptam să mă văd chiar cu Ryan. Intru la el în birou cu super emoții. Îl văzusem pe-acolo de câteva ori, foarte serios și ocupat nevoie mare, nu mi se părea deloc vreun comunicativ sau comicos. Dar primul zâmbet apare de la prima replică. Îi zic că am emoții pentru că nu mă așteptam să ne dăm întâlnire.
– Eh, să nu exagerăm, nu sunt George Clooney sau Brad Pitt!
S-a spart gheața: atât mi-a trebuit să-mi dau drumu’ la gură. Am stat la povești 2 ore. Despre una, despre alta, proiecte, experiențe, culturi, lecții din care am învățat, a fost cu de toate.
L-am mai văzut o singură dată pe Ryan de atunci, anul trecut când a venit la București pentru un eveniment.
București, Mai 2017
Mesaje pe LinkedIn:
“Hi, Oana! I am updating my contact details I have… as your mobile number – is this still correct? Is Chief Happiness Officer your real title? Steve.”
“Dear Oana, this month I will be trained to become a Chief Happiness Officer too. Ryan pointed out that you already have this nice title and I am wondering some things on this. Are you having your own business and training companies in achieving happiness for their employees or are you working for a company and are you responsible for this? Could you please tell me how you use this knowledge in your current job? I hope to get an idea before the training on what Chief Happiness Officer in practice comes down to. Thank you for your help. Happy Barbara”
Aseară am schimbat câteva mesaje cu Barbara, care mi-a dat informații despre o companie care se ocupă de Happy Management și cu care aș putea dezvolta un parteneriat. Iar azi dimineață am vorbit cu Steve, care mi-a propus să fiu colaboratorul lor pe România, pentru că își deschid birou de training și consultanță la noi.
Ce concluzii am tras eu din experiențele acestea recente?
- Orice persoană cu care interacționăm la un moment dat, chiar și pentru câteva minute, poate fi un contact de ajutor, care să-ți rezolve o problemă la un moment dat.
- Când spun orice persoană, înseamnă chiar ORICE persoană. Și aici mă refer de exemplu la portarul de la RAR, care a știut să mă îndrume la Titi de la parcarea de TIR-uri să îmi schimbe becul. Și mi-a oferit o soluție într-un moment critic!
- Networking nu se face doar la evenimente. Networking se face ORIUNDE. Nu se știe niciodată cine te caută și ce oportunitate de business se leagă la o bere, în Vama Veche!
Leave A Comment