Ți s-a întâmplat măcar o dată (ce bine-ar fi să fie doar atât) să te trezești întrebându-te de ce tot continui să faci anumite lucruri, deși în adâncul sufletului tău știi că nu-ți vor aduce nimic bun. Sau de ce permiți să te influențeze fără limite oamenii din jur, fie ei rude, colegi sau cunoscuți. Nu te îngrijora, ni se întâmplă tuturor, ba chiar e foarte bine să ți se întâmple. E momentul în care îți dai seama că trăiești un tipar. De-aici mai ai de făcut doar un pas, acela în care înțelegi că poți ieși din el, poți scăpa de ”bagajul” moștenit. Fiindcă despre asta e vorba, de fapt, despre încărcătura emoțională cu care ne naștem. Metoda constelațiilor familiale e un tip aparte de terapie rapidă și eficientă prin care să scoți la lumină cauze adânc ascunse în subconștient, care determină felul tău de a fi.

Cum se desfășoară o ședință de constelații familiale?

Constelațiile familiale nu au nimic în comun cu astrologia sau astronomia. Mai degrabă cu teatrul ?. Bert Hellinger e cel care a dezvoltat această metodă de terapie, în timp ce era misionar în Africa de Sud. El a observat că efectele evenimentelor traumatice se transferă din generație în generație, producând efecte inexplicabile în prezent. Membrii unei familii continuă deseori modele de anxietate, depresie, furie, vinovăție, frică, boli cronice sau relații neîmplinite, care își au sursa primară într-o tragedie trăită de străbuni.

Constelațiile familiale pornesc de la ideea că tot ceea ce s-a întâmplat în linia familiei tale poate afecta modul în care gândești, simți și te comporți tu acum. Terapeuții sau facilitatorii de constelații folosesc noțiunea de câmp morfogen, adică un câmp energetic care conține toate amintirile și energiile specifice ale unui grup. Mai concret, asta înseamnă că întristarea, frica sau furia trăite de o persoană ajung să influențeze întreaga sa familie pentru că toți membrii sunt conectați în acest câmp energetic. Miraculos, veți spune, energia aceasta ne ajută să înțelegem sursele problemelor celor dintr-un grup, chiar dacă nimeni nu ne-a povestit faptele. Acest câmp morfogen este accesat la începutul fiecărei ședințe de constelații, astfel încât toți participanții să împărtășească, energetic, informațiile despre viața familiilor lor.

Să spunem că este rândul tău să-ți construiești constelația. Într-o primă fază, facilitatorul te va întreba ce îți dorești să lucrezi, astfel încât să găsești răspunsuri sau soluții la întrebările care te frământă, să vindeci acolo unde doare. Apoi, vei alege unii dintre participanți pentru a fi reprezentanți în constelația ta. Și-apoi începe magia.

Ce tip de probleme pot rezolva prin constelații familiale?

Într-o ședință de constelații familiale poți rezolva probleme fizice, mentale, sociale sau spirituale. Dacă e să exemplificăm și mai concret, poți trece peste:

 • depresie
 • anxietate
 • vicii
 • obiceiuri proaste
 • eșec la locul de muncă
 • tare de relații negative
 • disfuncție familială
 • traumă
 • gânduri obsesive
 • boli fizice
 • probleme financiare
 • fobii
 • vină excesivă

Metoda constelațiilor te poate ajuta să găsești răspunsuri legate atât de viața personală, cât și de cea profesională. De cele mai multe ori, impasurile legate de carieră au un adânc substrat personal, astfel încât un facilitator experimentat și empatic te poate ajuta să faci legături care îți pot fi de mare folos și în viața profesională.

Sunt riscuri în constelații?

Nu e recomandat să participi sau să inițiezi o constelație familială în lipsa unui facilitator bine pregătit. Introspecția poate merge foarte adânc și poate elibera emoții de mult îngropate. E imperios necesar ca o persoană de specialitate să supravegheze sesiunea, astfel încât să nu devină copleșitoare pentru niciunul dintre participanți.

Pot să particip dacă nu știu nimic despre constelații familiale?

La workshop-urile de constelații familiale poate participa oricine dorește să-și pună ordine în viață și să iasă dintr-un pattern în care se simte captiv. Nu-i nevoie să ai cunoștințe speciale, nu-i nevoie să te pregătești în vreun fel. Nu-i nevoie să ai ceva de rezolvat chiar în prima ședință. Poți veni ca participant și poți fi solicitat ca reprezentant în constelațiile altora. Garantat, alegerea nu va fi aleatorie. Pur și simplu, vino cu sufletul deschis și pregătește-te să ai o experiență foarte valoroasă.

VREAU LA CONSTELAȚII