– ”Te rog să privești o frunză preț de câteva minute! Atât!”
Eram nefericită, în Italia, într-un moment de depresie cumplită. Era primăvara lui 2014. Îmi era foarte dor de țară, de familie, de prietenii mei și de stilul de viață din România.
Lucram într-o bancă la Milano, la Global. Pentru oricine altcineva părea că l-am prins pe Dumnezeu de picior! Mie, însă, mi se părea că acolo sunt ”no face, no name, no number”. Ritmul de muncă era foarte lejer, nu ca în Romania. Eram ca într-o continuă vacanță. Acel ”dolce far niente” al italienilor mă făcea nefericită pentru că mi se părea că trece timpul pe lângă mine. Îmi lipsea adrenalina ritmului de muncă din România. Cum adică? Viața asta este și despre altceva decât muncă?… Mie îmi spuseseră altceva părinții mei!
– ”Dar, Adrian, ce este fericirea?”
– ”Tu privește frunza … apoi sună-mă și continuăm discuția!”
Fericirea este supraevaluată!
Nu mă înțelegeți greșit, “… căutarea fericirii …” este un obiectiv în sine pentru omenire. La fel era și pentru mine! S-au scris nenumărate cărți și s-au făcut filme despre acest subiect – ”Pursuit of happiness” cu Will Smith este chiar unul dintre filmele preferate.
Cu toate acestea, este dificil de ignorat faptul că fericirea este legată la condițiile externe, având în vedere că poate fi definită ca fiind un viitor ce promite perspective mai bune decât în prezent.
Pe baza acestei definiții, se pare că fericirea are o variabilitate ridicată și volatilitate bazată pe o grămadă de factori externi, subiectivi. Este ca și cum fericirea noastră ar fi alimentată prin câte un furtun de: partenerul nostru, jobul pe care îl avem, mașina, contul bancar etc. Astfel privită fericirea, este evident că generează teamă! Pentru ca oricând putem fi deconectați de la oricare din aceste furtunuri!
– ”Adriaaaaan, privind frunza aceea preț de câteva minute mi-am dat seama că fericirea vine din momentul prezent și este în fiecare dintre noi!!!! Îți mulțumesc!”
Acela a fost un moment de fericire supremă! Atât de simplu este!
Fericirea este, așadar, o sumă de momente, nu o constantă! Fericirea este o alegere și depinde de fiecare dintre noi! Chiar nu este un clișeu, deși poate să sune astfel!
Cel puțin asta cred eu din acel moment!
De atunci am ales conștient să fiu fericită! Mi-am spus: ”I want the rest of my life to be the best of my life!”
Sunt fericită când privesc un apus de soare, când mănânc o prăjitură care îmi place, când stau de vorbă cu oameni dragi mie, când pot ajuta pe cineva, când explorez un oraș nou. Sunt fericită când privesc o frunză!
Un alt subiect controversat… știți și voi … este: ”suntem noi, cei din viața personală, una și aceeași persoană cu cei de la birou?”
Vorba lui Creangă, nu știu alții cum sunt, dar eu una sunt aceeași atât în viața personală, cât și la birou.
Eu intru în birou în fiecare dimineață zâmbind. Salut pe toată lumea de la recepție până ajung la biroul meu. Starea mea interioară de fericire îmi dă o energie molipsitoare. Oamenii caută să fie în preajma mea.
Raluca, Ema, Ionuț și Simona se prezintă: ”Sunt … și sunt în echipa Oanei Radu!” ?
Într-o zi am ieșit cu ei la o cafenea să facem ședință de echipă în prima parte a zilei și să ne dăm feedback unii altora în a doua parte a zilei.
Nu voi uita niciodată acele momente! Mi-au spus că sunt fericiți că fac parte din echipa mea!
I-am întrebat de ce și mi-au spus că simt asta pentru că eu reușesc să le transmit starea mea de fericire, râdem mult în echipă, iar energia mea le creează o stare pozitivă!
Mi-au mai spus că apreciază foarte mult că eu sunt un manager căruia îi pasă. Pentru ei este foarte important că avem mereu conversații față-în-față în care nu discutăm doar despre proiecte și rezultate, ci și despre ei și viața lor în afara biroului.
Ei știu că sunt “de partea lor”, că le știu punctele forte, punctele slabe, speranțele și visele lor.
Sunt fericiți pentru că am înțeles modul în care funcționează cel mai bine fiecare și care sunt “butoanele fierbinți”.
Sunt fericiți pentru că eu îi ascult, țin cont de părerile lor, le dau libertate și îi expun mult.
Cercetările arată că pozitivitatea poate face o diferență reală pentru succesul oamenilor și bunăstarea lor.
Într-un studiu, cercetătorii au descoperit că persoanele fericite au succes în multe domenii ale vieții lor, în special în cariera lor, în comparație cu persoanele care se luptă cu fericirea și gândirea pozitivă.
Alte studii arată că pozitivitatea are impact foarte mare asupra abilității oamenilor de a gândi creativ, asupra progresului în carierele lor, asupra modului în care reușesc să facă față provocărilor și să lucreze cu alte persoane. Pozitivitatea este un ingredient esențial pentru succes!
Noi toți vrem să fim fericiți. Când suntem fericiți, suntem productivi, suntem buni la construirea unor relații semnificative cu cei din jurul nostru, și … ne simțim minunat!
Cum spuneam, fericirea este o alegere a fiecăruia dintre noi și ține de momentul prezent.
De aceea, mai întâi este important să descoperiți ce vă doriți cu adevărat în viață. Care este visul vostru? Vă simțiți motivați în cariera voastră? Simțiți că aveți un scop atât în viața personală, cât și în cea profesională?
Știu că poate fi dificil să găsiți răspunsul la aceste întrebări… Eu le-am găsit abia acum, la aproape 40 de ani …
Și totuși… ”Te rog să privești o frunză preț de câteva minute! Atât!”
[…] ”Despre fericire” – Tot Oana Radu și tot despre fericire. Ce să fac dacă îmi place cum scrie? Nu uitați, fericirea e o alegere. […]
Zâmbesc ca o bătrânică plină de înțelepciune. Zâmbet pe care nu-l aveam în 2009, când aparent aveam toate motivele să fiu fericită, iar eu era în depresia vieții mele. Locuiam în Germania de vest, într-un apartament la care alții nici nu visează, conduceam o mașină cu mulți cai putere, citeam toată ziua, dormeam la prânz și mâncam la ore fixe. Făceam plimbări lungi și dese, iar mie îmi lipsea freamătul multinaționalei pe care o lăsasem în urmă la București….Norocul meu a fost că am avut și eu ”Adrianul” meu care m-a ajutat să mă bucur de momentul prezent și să fiu optimistă la ce va urma …
😉 Fericirea are chipul nostru!